Poëzieweek 2014: met poëzie de gevangenis in.

30
jan 2014

Vandaag start de Poëzieweek 2014. De eerste Dichter des Vaderlands (Charles Ducal), de kersverse Antwerpse stadsdichter (Stijn Vranken), gedichten in de krant en op de radio,.. Het is maar het topje van een ijsberg aan activiteiten met poëzie in het middelpunt. Eén actie brengen we hier even onder de aandacht: de Gedichtendag zoals die beleefd werd in de gevangenis van Dendermonde

Gedetineerden brachten vandaag op Gedichtendag voor Radio 2 een speciale editie van hun wekelijkse activiteit 'Goedemorgen Poëzie'. Een aantal gedetineerden selecteert elke vrijdag in de gevangenisbibliotheek gedichten; vaak ook teksten die ze zelf schreven in hun cel. Tijdens de ochtendwandeling brengen ze via een microfoon en luidsprekers hun poëtische keuze voor andere gedetineerden.

Deze bijzondere Gedichtendag is een rechtstreeks voortvloeisel van het Europees cultuurproject 'Parol! - writing and art beyond walls, beyond borders'. Sedert juni 2013 werken kunstenaars woord en beeld samen met gedetineerden in veertien Europese gevangenissen, waaronder vier in Vlaanderen. Met rondreizende Art Boxes wisselen ze in verschillende landen artistieke ideeën, schetsen en werken uit. Creatief Schrijven vzw, één van de negen door de Vlaamse overheid gesubsidieerde amateurkunstenorganisaties, coördineert dit omvangrijke project.

Hoe komt Commotie hier nu bij kijken? Wel. Het voorzitterschap van deze bloeiende vzw is één van de concrete invullingen van ons maatschappelijk engagement. Samen met nog vijf andere bestuurders staan we de dynamische jonge ploeg vrijblijvend bij met raad en daad. We zijn het klankbord voor hun boeiende ideeën en projecten. En die reiken ver; tot in de gevangenis zelfs!